Vaikka emme aina kiinnitäkään asiaan huomiota, ei laupunki koostu ainoastaan yleiölle tarkoitetuista alueista. Suljetut ovet ja lukitut portit estävät pääsyn pihoille, varastoihin ja takahuoneisiin. Kokonaisia kaupunginosia kuten Aki Kaurismäen usein kuvaama rahtisatama on meiltä suljettu. Kaikkea ei-toivottua kulkua ei kuitenkaan ole varsinaisesti estetty.

Kaikkein kiinnostavimmat näkymät avautuvat ja sulkeutuvat juuri yleisölle tarkoitetun alueen ulkopuolella. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi korkeiden rakennusten katot. Virittäkää katseenne etsimään paloportaita! Te tunnette kotitalonne seinät, mutta tiedättekö, mitä sen päällä on?

Tai alla?

Oli erittäin avartava kokemus, kun joskus kauan sitten löysimme tiemme Helsingin alla risteilevään huoltotunneliverkostoon. Sisään pääsi parista kohdasta keskuspuistossa: kaivon kansi auki, taskulamppu päälle ja alas. Se, mitä näemme katuja tallatessamme, on pelkkä jäävuoren huippu. Kaupungin verisuonet ja hermot sykkivät tuolla pinnan alla. Pimeä puoli.

Eri kaupungit ovat tietenkin sisimmältään erilaisia. En voi olla hieman kadehtimatta niitä, jotka ovat päässeet sukeltamaan Budapestin alle