Elina vieraalla maalla arvosteltiin 12 virkkeen mitassa eilisessä Hesarissa. Kirjan keskeisin agenda oli ymmärretty ja juttu otsikoitu: Heittopussina Kumarkandissa. Ansa Aarnion arviossa "kirja ahdistaa. Lapsi on täysin aikuisten armoilla." Toistaiseksi en ole kuullut lapsilukijoiden ahdistuksesta – ja hyvä niin! – mutta aikuislukijassa reaktio oli toivottu. Sellaista se matkalaukkulapsen elämä usein on.

Työnjakoamme Aarnio arvailee seuraavasti: "Rahkonen on tehnyt parhaansa keksiessään kuviin kulttuurieroja, kuten lasten kaapumaisen vaatetuksen, unissakävelijän elkeet ja koristeellisesti kiemurtelevat puun oksat." Oikaistakoon asiavirhe: kirja on Pekan hauskoja innovaatioita pullollaan, mutta eräät kuvalliset ideat, kuten juuri arvostelussa mainitut lasten kasvot peittävät kaavut ja zombie-kävely olivat minun keksintöäni (minunminunminun!). Vastaavasti tekstimassan puolella lettristiset kirjoitusmerkit taas olivat puhtaasti Pekan designia, ja paljon ideoitiin yhdessä.

kumarkand_aukeama.jpg
Elina on arvosteltu myös uusimmassa Vinskissä. Oona Piipponen pitää kirjan kuvitusta hauskana ja mainitsee myös tekstin ulkopuolelle jäävät sivutarinat. Hän jäi kuitenkin kaipaamaan kirjaan enemmän tekstiä.