Otsikko on lainattu mtv3:n sivuilta, ihan vain esimerkiksi siitä, miten poliitikkojen kerrotaan usein ottavan vastuun virheistään. Mistä tällaisessa vastuun ottamisessa oikein on kysymys?

Tosiasiassahan Bush otti Irakin sodan vastuulleen jo aikapäiviä sitten, silloin kun sen aloitti. Siihen päivän uutinen tuskin viittaa.

Myöskään Bush ei varsinaisesti joudu vastaamaan sodassa tehdyistä virheistä. Vastuun ottaminen on eri asia kuin vastuun kantaminen, eikä vastuun ottajaa myöskään laiteta vastaamaan tekosistaan, paitsi tietenkin kysymyksiin vastaamisen mielessä. Itse asiassa Bushin päätöksiin liittyvän raskaan vastuun ovat joutuneet viime kädessä kantamaan ne ihmiset, jotka siellä Irakissa ovat kärsineet ja kuolleet.

Vastuun ottaminen on ryhdikästä ja rehtiä käytöstä tilanteessa, jossa mikään muu ei enää onnistu.  Se on luotettavana esiintymistä. Erityisen selvästi vastuun ottamisen todellinen merkitys näkyy tilanteessa, jossa poliitikko ilmoittaa: "Minä otan vastuun kaikesta tästä. En voi enää jatkaa vaan eroan hallituksesta."

Vastuun ottaminen on vastuun välttelemistä.