Kun eilen asensin blogiini laskurin (halusin edes hieman osviittaa siitä, luetaanko näitä juttujani), aloin jälleen miettiä kysymystä, joka aina välillä nostaa päätään, kun surffailen. Mistä motivaatiosta syntyvät kaikki hyödylliset ja käyttökelpoiset ohjelmat, ohjelmistot ja palvelut, jotka ovat ilmaiseksi käytössämme? Eikö niistä ennen vanhaan olisi joutunut maksamaan rahaa?

Skype, Firefox, Vuodatus, YouTube... ja niin edelleen. Eikö kehittämiseen tarvitse panostaa hirveästi rahaakin? Luulisi, että jo pelkästään YouTuben takana on niin paljon rautaa, ettei kyseessä voi millään olla pelkkä autotallissa puuhastelu.

Vai voiko?

Jotenkin minun on helppo ymmärtää, että joku ihan vain huvikseen ohjelmoi pelin, jossa saa piirtää kelkkamäkiä ja laittaa pikku-ukon laskemaan niissä. Mutta vaikeampi on ymmärtää sitä, että joku ihan huvikseen kehittäisi Skypen tai Firefoxin. Eikö niillä yritetä tienata rahaa? Eivätkö ne itse asiassa olekin isoja bisneksiä? Miten se tapahtuu? Miksi Google osti YouTuben? Googlehan kai saa rahaa mainoksista... miksi? Kuka siellä mainostaa? Tunteeko kukaan ketään, joka olisi ostanut mitään G-mainoksessa avautuneen linkin takaa? Selitykset tuntuvat karkaavan käsistäni, siirtävät tilanteen kummallisuutta paikasta toiseen mutta eivä anna vastausta.

Onko käsissämme uusi nettikupla vai onko vanha vain muutta nut muotoaan. Aikoinaan kupla puhkesi (vai puhkesiko?), kun rahaa syydettiin firmoihin, joilla ei ollut tuotteita. Nyt on kovasti tuotteita, joista kuluttajat eivät maksa mitään.

Osaako joku selittää? Himanen, ehkä?

Onko kyseessä sittenkin harha, joka johtuu siitä, että olen niellyt liikaa tuota kaikkialta tulvivaa markkinatalouspropagandaa? Ehkä olen alkanut aiheettomasti uskoa itsekkyyteen? Kuvittelen, että kaikki muut paitsi minä ja tuttavani tekevät tuotteita lähinnä rahaa saadakseen? Toimiiko ohjelmistotuotanto sittenkin suunnilleen samalla tavalla kuin kirjallisuus?