Taru kyselee hyviä kysymyksiä. Vastaan nyt yhteen kohtaan (en kysymykseen):

"Feministi minussa kysyy, miksi nuoret miehet eivät käyneet niityllä kieriskelemässä saadakseen tulevan morsiamen kiinnostumaan. Ja feministi minussa vastaa, että naisen piti houkutella, mies katsoi ja valikoi. Niinhän se on yhä, paitsi jos nainen ei suostu sellaiseen. Ei pitäisi suostua. Vaikka naimakauppa olisi kauppa, molempien on oltava kauppakumppaneina samassa asemassa."

Nainen houkuttelee, mies valikoi... En koskaan ole nähnyt tilannetta noin. Kauppakumppanien aseman vääristyminen on tuntunut aivan vastakkaiselta. Kärjistäen ja stereotypistettynä näin: kun mies lähtee kosiskelemaan, asettaa hän itsensä alttiiksi, alastomaksi tunteineen. Ja sitten nainen vain valitsee, valitsee hyvin tietoisena siitä, että kyllä niitä kosijoita jatkossakin tulee. Jo viljapelloissa kieriskelyn aikakautena venloilla on ollut markkina-asema, joka on mahdollistanut pakkien antamisen vaikka seitsemälle kosijalle samana päivänä.

Luulen, että sekä Tarun että minun kuvaukset asiasta ovat yksipuolisesti rajoittuneita. Mielessä alkaa kyllä hahmottua naimakauppojen yhtenäisteoriakin...