Kontallaan -kirjassaan Hazard kommentoi erästä uutista seuraavasti:

”Naiset tekevät kotitöitä päivittäin keskimäärin 3,5 tuntia ja miehet kaksi, uutisoi Helsingin Sanomat erään äitienpäivän sunnuntaisivuilla. Toivon, että usealta tyrskähti tuolloin kakkukahvi nenään: kolme ja puoli tuntia päivässä! Seitsemän minuuttia, vartin tai jopa puoli tuntia olisi voinut vielä ymmärtää, mutta että keskimääräisessä suomalaisperheessä tehtäisiin kotitöitä kaikkiaan viisi ja puoli tuntia päivittäin!”

En nyt puutu Hazardin jatkopohdintoihin kotitöiden määrästä ja laadusta, vaan alan suoraan kaivella omaa napaani. Lainattu uutinen herätti tietenkin vertailevan mielenkiinnon: Miten tekemäni kotityöt suhtautuvat keskivertosuomalaiseen ajankäyttöarvioon?

Kellotin viikon ajan tekemiäni kotitöitä. Niitä kertyi seuraavasti:
Pyykkäystä 45 minuuttia, tiskin kanssa pulaamista 84 minuuttia, ruoanlaittoa 239 minuuttia, imurointia puoli tuntia, lattian pesua 26 minuuttia, sekalaista järjestelyä 49 minuuttia ja satunnaisia huoltotöitä (kaksi palanutta lamppua) 5 minuuttia.

Yhteensä tein kotitöitä 478 minuuttia, eli reilut 68 minuuttia päivässä. Se on selvästi enemmän kuin Hazardin arviot ja yhtä selvästi vähemmän kuin tuo kyselytutkimukseen vastanneiden keskiarvo.

On totta, että kotimme on hieman sekaisempi kuin kodit, joissa yleensä vierailemme, mutta ei niin paljon sekaisempi. Koti-isänä olisin edes kuvitellut pääseväni miesten keskiarvon yläpuolelle.

Olisikohan tässä meemiainesta?