Leikin tyttäreni kanssa usein Legoilla. Kun saa kootuksi uuden hienon avaruusaluksen tai jonkin häkkyrän, josta ei oikein tiedä, mikä se on, mutta joka kuitenkin näyttää hienolta, tulee hyvä mieli. Meille on hankittu, paitsi peruspalikoita, aika monta kunnallispalveluihin kytkeytyvää CITY-tuotantolinjan rakennussarjaa: kaivureita, poliisiautoja, paloautoja, ambulansseja...

Pitkään olin leikkeihimme tyytyväinen, mutta eräänä päivänä...

Rakensimme Legoista kotia pienelle Lego-perheelle, kun äkkiä havahduin vakavaan puutteeseen: Missä olivat kaikki naishahmot? Parinkymmenen pikku Lego-ukkelin joukossa ei ollut ainoatakaan akkelia, vaan ilmeisesti koko Lego CITY toimii pelkästään miesten voimin. Sen paremmin poliisiksi kuin lääkäriksikään ei palkata naisia, eikä tietenkään minkäänlaisten koneiden ääreen. Nainen ei kelpaa edes Lego-lentokoneen matkustajaksi.

Lietsoin itseni asianmukaiseen raivoon ja kirjoitin kiukkuisen palautteen Lego-yhtiöille.

Asiakaspalveluun palkattu ihminen (nainen) osasi tehtävänsä hienosti, onnistui lähestulkoon lepyttelemään minut: Hän kiitti palautteestani ja kertoi, että terveiseni välitetään Tanskaan tuotekehittelyyn. Hän kertoi myös, että naispuolisia hahmoja löytyy esimerkiksi DUPLOista (vauvoille) ja Lego Belville -sarjasta (vaaleanpunaista prinsessatavaraa - juuri sitä naiskuvaa, jota en tahdo tyttärelleni tarjota) sekä Bionicleista (semmoisia väkivaltaisen oloisia taistelurobotteja - joka tapauksessa hieman liian vaikeita vielä toistaiseksi). Kuulemma myös naispuolisia jalkapalloilijoita löytyy, ja CITYyn voi hankkia myös erityisen ihmishahmopakkauksen (ei saatavissa Sveitsissä).

Saamistani suosituksista huolimatta vallitseva tosiasia on, että jos ostaa jollain tavalla moderniin elämään kytkeytyvän Lego-pakkauksen, ei siinä ole naishahmoja. Niitä naisjalkapalloilijoitakaan en ole kauppojen hyllyillä nähnyt, vaikka olen etsinyt.

Jään siis odottelemaan Lego-tuotekehittelyn kasvamista ulos 50-luvun roolimalleista. Tässä odotellessani ehdin vähän askarrella:

206848.jpg