Edellisestä huolimatta on mahdollista, että äänestän. Jotakin pienempää puoluetta tai ryhmittymää, jolla pyrkii haastamaan kok.dem.kesk. -oikeiston.

Miksi? Enkö juuri esittänyt, ettei ääni pääse kuuluviin?

Ensinnäkin: Äänestämällä jotakuta vastavoiman tapaista ilmaisen epäluottamukseni vallanpitäjiä kohtaan. Äänestämättä jättäminen tulkittaisiin tyytyväisyyden osoitukseksi.

Ja toiseksi (tämä ei ole ihan omaa ajatteluani): Jos jokin arvo tai ajatus siirtää tarpeeksi paljon kansalaisten ääniä pääpuolueilta pienemmille, alkavat pääpuolueetkin (toki melkoisella viiveellä) valtaansa puolustaakseen kiinnittää asiaan huomiota. Siis: vaikka pienemmät puolueet pysyisivät vähemmistönä eduskunnassa ja hallituksessa, voi niiden ajamilla arvoilla olla silti väliä. Esimerkiksi vihreiden esittämän haasteen vuoksi on jokaisella isollakin puolueella nykyään jonkinlainen ympäristöohjelma.

Luultavimmin äänestän vihreitä. Vihreiden äänestäminen saattaa tuottaa pientä painetta mainittujen ympäristöohjelmien toteuttamiseenkin. Ja on minulla valintaani muitakin syitä.