Kirjastokorvauksia koskeva tekijänoikeuslain muutos on nyt valmis eduskunnan käsiteltäväksi, ja asiasta kinataan jälleen kiivaasti Hesarin keskustelupalstalla.

En yleensä ole jaksanut paneutua raha-asioihin kovin hartaasti, koska olen aina voinut luottaa siihen, että rahan ajattelijoita on tarpeeksi muutenkin. Eläköön työnjako! Ja iso kiitos niille, jotka tappelevat minunkin etujeni puolesta.

Äh. Iso paha omatunto iski kimppuuni äskeisiä lauseita kirjoittaessani. Kai minunkin pitäisi tehdä jotain yleishyödyllistä sen sijaan, että vain hoitaisin lastani, sienestäisin, kirjoittelisin kirjoja ja sähläisin täällä internetissä...

Mutta takaisin tuohon tekijänoikeuslakiin. Ekonomisesti arrogantin asenteeni vuoksi koko kirjastokorvauskeskustelu meni minulta vähän ohi. Tiesin kyllä, mitä puuhaillaan, mutta en sitä, mistä on kysymys.

Kun tämä uusi kirjastokorvaus ensimmäisen kerran nousi välineissä esille, sain vaikutelman, että EU vastustaisi vanhaa kunnon kirjastoapurahasysteemiämme. Ikään kuin kyseessä olisi kirjastokorvaus, joka ei kuitenkaan ollut korvaus vaan kotimaisia kirjailijoita suosiva apuraha. Tuohon vaikutelmaan nähden suunnitellut muutokset olivat mielestäni kummallisia.

Päätin lopulta ottaa selvän, ja hyvä niin.

Alkuperäinen vaikutelmani oli tietenkin väärä. Entisenlaisia kirjastoapurahoja saadaan jakaa edelleenkin, ei EU:lla näytä niitä vastaan mitään olevan. Sen sijaan EU:ssa ei mennyt läpi ajatus, että tuo apuraha olisi direktiivin vaatima korvaus, niin kuin se ei tosiasiallisesti ollutkaan. Systeemit vain sotkettiin keskenään julkisessa puheessa, ja niin olisi varmaan sotkettu lopulta lainsäädännössäkin, ellei asiasta olisi riittävästi väännetty.

Jatkossa kirjailijat voivat saada kirjastoapurahaa niin kuin ennenkin, mutta lisäksi he voivat saada lainausmääriin perustuvaa kirjastokorvausta. On kyllä mielenkiintoista nähdä, miten uutta lakia toteutetaan käytännössä. Hyödyttääkö uusi tulonsiirto ensi sijassa rikkaita bestseller-kirjailijoita vai pienehkötuloisia rivikirjailijoita? Tämä kysymys on edelleen avoin.