Vaalien alla muistaakseni Keskustapuolue esitti, että turvevoiman tuotantoa tulisi lisätä jotenkin erityisen ekologisena energialähteenä. Tällä hetkellä keskustellaan ekosähköä tuottavan hakevoimalan rakentamisesta.

Asia hieman vaivaa.

Eiväkö energiantuotannon vakavin ekologinen haitta ole hiilidioksidipäästöt?
Miten turpeen polttaminen esimerkiksi vähentää hiilidioksidipäästöjä verrattuna öljyn tai kivihiilen polttamiseen? Ei kai juuri mitenkään? Maaperään sitoutunutta hiiltä tuupataan taivaalle siinäkin.

Miten on hakkeen tapauksessa?

Hakevoimala käsittääkseni hyödyntäisi hakkuujätettä. Mitä tuolle jätteelle tapahtuu, jos sitä ei polteta? Eikö sen sisältämästä hiilestä suurin osa jäisi kiinteässä muodossa maan pinnalle, maatuisi mullaksi tms. kasvualustaksi viherkasveille? Jos se poltetaan, puhalletaan hiili taas hiilidioksidina taivaan tuuliin. Toki hiilidioksidia vapautuu myös maatumisen yhteydessä, mutta ei kai läheskään yhtä paljon. Mistä siis perustuisi hakevoimalan ekologisuus?

Hiilidioksidipäästöjä turve- ja hakevoima vähentäisivät, jos niiden hakkeen hankkimiseksi alettaisiin erityisesti viljellä energiapuuta, tai jos turpeen tuottamista varten perustettaisiin järjettömiä määriä uusia soita.

Osaako joku selittää? Yritetäänkö meitä nyt jotenkin taas viilata linssiin siten, että heitetään sana "ekologinen" jonkin asian eteen sen enempää perustelematta? Vai syntyykö edellä mainittujen polttoaineiden väitetty ekologisuus jostain ihan muusta kuin välittömistä vaikutuksista hiilikiertoon?

343639.jpg